5/27/2014

Prirodnjački muzej u Londonu

Prirodnjački muzej u Londonu je muzej prirode koji izlaže široki spektar eksponata iz različitih oblasti istorije prirode. Muzej je jedan od tri velika muzeja na ulici Exhibition Road u Južnom Kensingtonu u Londonu pored Naučnog muzeja i Muzeja Viktorija i Albert, a najveći deo muzeja nalazi se u ulici Kromvel.
U muzeju se nalaze eksponati koji pokrivaju oko 70 miliona vrsta živih i izumrlih biljnih i životinjskih vrsta koje su grupisane u 5 glavnih kolekcija: botanika, entomologija, mineralogija, paleontologija, i zoologija.

Do 1963. godine, prirodnjački muzej je bio deo Britanskog muzeja. Nakon toga se izdvijio kao poseban muzej i zadržao ime Britanski muzej (prirodna istorija), iako je i tada bio poznat kao Prirodnjački muzej. Po broju posetioca Prirodnjački muzej zauzima četvrto mesto na listi najposećenijih muzeja na svetu sa zabeleženih preko 4 miliona poseta u 2009. godini!




Najznačajniji eksponati i izložbe

 Jedna od najposećenijih i verovatno najpoznatijih izložbi je eksponat poznat kao Dipi, replika skeleta dinosaurusa Diplodocus carnegii dugačka 32 metara postavljena u Centralnoj dvorani. Tvorac ovog eksponata je Endru Karnegi. Kako se reč Dipi brzo irila, Karnegi je platio da se kopije skeleta postave širom evropskih prestonica,te je tako Dipi postao najviđeniji dinosaruski skelet na svetu. 
 Dinosaurus je ubrzo postao simbol muzeja i pojavio se u mnogim crtanim filmovima i drugim vrstama medija, poput Diznijeve komedije Jedan od naših dinosaurusa nedostaje. 
Još jedan simbol muzeja je model skeleta plavog kita. Skelet je dug 25 metara i teži 10 tona. Eksponat je mogao da bude izložen tek 1934. godine, sa izgradnjom nove hale samo za taj eksponat iako je on bio u vlasništvu muzeja 42 godine pre izlaganja. Pre nego što je trup kita zatvoren, unutra je stavljeno nekoliko noovčića, što je uskoro preraslo u legendu da je unutra postavljena vremenska kapsula.

Darvinov centar

 Darvinov centar je najnoviji centar u muzeju, dizajniran delimično u modernom stilu i sadrži najnoviju tenologiju za čuvanje vrednih kolekcija. U tom centru se nalazi kolekcija desetina miliona prepariranih vrsta.
 Darvinov centar spada u najznačajnije novorazvijene projekte muzeja. Prvi deo centra sadrži Departman za zoologiju u kom se nalaze kolekcije organizama prepariranih u alkoholu. Drugi deo centra je izgrađen 2008. godine, a otvoren za javnost godinu dana kasnije. Izgrađen je u obliku gigantske gusenice i u njemu su smešteni odeljci za entomologiju i botaničke kolekcije presovanih biljaka.



  •  Verovatno najpoznatiji eksponat u Darvinovom centru je gigantska lignja dugačka 8,62 metara, nazvana Arhi (Archie), koja je živa uhvaćena u ribarsku mrežu nedaleko od Folklandskih Ostrva 2004. godine.




2 коментара: